Cisco Packet Tracer

Feyza Ateşoğlu
5 min readMay 31, 2023

--

Herkese merhaba! Bu yazımda bir ağ simülatörü olan Cisco Packet Tracer’ı anlatacağım. Sunmuş olduğu kullanışlı arayüzü ile bir uygulama örneği yapacak ve adımları teker teker anlatarak simülatörü tam olarak tanıtmış olacağım . Keyifli okumalar!

Cisco Packet Tracer nedir?

Cisco Packet Tracer, kullanıcıların karmaşık ağ topolojilerini tasarlamasına, yapılandırmasına ve sorunlarını gidermesine olanak tanıyan kapsamlı bir ağ simülasyonu ve görselleştirme aracıdır. Gerçek dünyadaki ağ cihazlarını ve bunların etkileşimlerini kopyalayan sanal bir ortam sağlayarak, kullanıcıların ağ yapılandırmalarını denemelerine ve etkilerini gözlemlemelerine olanak tanır.

Cisco Packet Tracer Özellikleri ve Yetenekleri

  1. Ağ cihazı simülasyonları yapabilirsiniz. Cisco Packet Tracer, yönlendiriciler, anahtarlar, kablosuz erişim noktaları ve sunucular dahil olmak üzere çok çeşitli ağ cihazlarını destekleyebilmektedir.
  2. Çeşitli protokoller ve teknolojiler için destek sunar. TCP/IP, VLAN’lar, DHCP,NAT,OSPF,EIGRP ve daha fazlası gibi çeşitli ağ protokolleri ve teknolojilerini desteklemektedir. Bu özellik doğrultusunda kullanıcılar simüle edilmiş bir ortamda ağ protokollerini ve hizmetlerini yapılandırabilir ve test edebilir.
  3. Gerçek zamanlı ağ simülasyonu sağlar. Cisco Packet Tracer, kullanıcıların ağ cihazlarının ve protokollerinin nasıl etkileşime girdiğini ve yapılandırmalardaki değişikliklere nasıl yanıt verdiğini gözlemlemelerini sağlayan gerçek zamanlı simülasyon yetenekleri sağlar. Bu, ağ davranışının anlaşılmasını kolaylaştırır. Sorun giderme ve optimizasyona yardımcı olur.
  4. Ağ görselleştirme imkânı sunar. Cisco Packet Tracer’ın grafik arayüzü, ağ topolojilerinin görsel bir temsilini sunarak karmaşık ağ yapılarının anlaşılmasını ve analiz edilmesini kolaylaştırır. Kullanıcılar veri akışlarını görselleştirebilir, cihaz durumunu ve paket yollarını izleyebilir.
  5. İşbirlikçi öğrenme ortamlarını destekleyerek birden çok kullanıcının aynı ağ simülasyonu üzerinde aynı anda çalışmasına izin verir. Fiziksel ekipmana ihtiyaç duymadan uygulamalı deneyim sağladığından, ağ oluşturma kavramlarını öğretmek ve pekiştirmek için eğitim ortamlarında yaygın olarak kullanılır.

Cisco Packet Tracer’ı tanıdık ve sunmuş olduğu özellikleri öğrendik. Şimdi kullanım kısmına geçebiliriz.

İlk adım olarak Cisco Packet Tracer simülatörünü indiriyoruz.

İndirme işlemleri ve devamı için bu videodan yararlanabilirsiniz.

Şimdi gelin iki bilgisayar arası paket gönderme işlemini simülatör üzerinden beraber gerçekleştirelim.

Cisco Packet Tracer ile çalışma nasıl yapılır?

Öncelikle sol aşağıda görmüş olduğunuz semboller üzerinden [End Devices] kısmına tıklıyoruz ve PC seçeneğini tıklayarak ekrana sürüklüyoruz.

Kablo seçilecek kısım

Daha sonra yine aynı şekilde sol altta bulunan sembollerden [Connections] kısmına tıklıyor ve gerekli olan kabloyu seçiyoruz. Ben bu simülasyon için copper cross-over seçtim.

Kabloyu seçip bağlanacak bilgisayarlardan ilkini tıklayıp internet kablosu kısmına bağlıyoruz.

Daha sonra kablonun diğer ucunu da aynı şekilde diğer bilgisayarın internet kablosu kısmına bağlıyoruz. Bu şekilde iki farklı bilgisayarı internet kablosuyla birbirine bağlamış olduk. Bilgisayarları incelemek isterseniz üzerine tıklayarak fiziksel görünümden birçok özelliğe kadar inceleme opsiyonunuz var.

Şimdi bilgisayarların ulaşılabilir olup olmadığını kontrol edeceğiz.Fakat bunun için bilgisayarlara IP adresi ataması yapmalıyız. Bu adımda bilgisayarlara IP adresleri vereceğiz.

Bunun için bilgisayarın üzerine tıklıyoruz ve Desktop yazılı sekmeyi seçiyoruz. Bu sekmede IP Configuration kısmına tıklıyoruz.

Bu ekran geldiğinde IPv4 Address kısmına IP ataması yaptım. Yapmış olduğum IP ataması sonucu otomatik olarak subnet mask atandı. Bu şekilde ilk bilgisayara IP atamasını gerçekleştirmiş olduk.

Aynı süreci diğer bilgisayar için de gerçekleştiriyor ve IP adresini 10.10.10.2 olarak tanımlıyoruz. Artık iki bilgisayarımızın da IP adresleri tanımlı.

Seçtiğimiz bilgisayarın ip detaylarını görmek isterseniz bunun için yukarıda gördüğünüz ekranda command prompt kısmını seçmeniz gerekiyor.

Karşınızda beliren komut istemine ipconfig komutunu girerek istediğiniz detaylara ulaşabilirsiniz.

Seçilen bilgisayarın fiziksel adresini öğrenmek için ise ipconfig /all komutunu girmelisiniz.

Yukarıda görmüş olduğunuz ping komutu ile 10.10.10.1 ip adresli bilgisayardan 10.10.10.2 ip adresli bilgisayara 4 adet paket gönderdik ve komut isteminde görüldüğü üzere işlem başarıyla gerçekleştirildi.

Sizce de yaptığım işlemler ve komutlar çok anlaşılır ve gerçekçi değil miydi? Başka simülatörlerde de bu işlemi yaptım fakat en verimli bulduğum simülatör Cisco Packet Tracer oldu.

Son olarak şunu paylaşmak istiyorum. Bizim yaptığımız işlemler real time modunda gerçekleşti. Şimdi size simülasyon modundan bir örnek daha göstererek yazımı bitireceğim.

Basit bir pdu paketi gönderimini simüle edelim. Bunun için yukarıdaki görselde paket sembolüne basıyoruz.

Daha sonra paketi sürükleyerek gönderici olan bilgisayara tıklayarak paketi yüklüyoruz. Daha sonra hedef bilgisayara tıklıyoruz. Tıkladığınız an paketinize bir renk atanıyor bunun anlamı paketiniz gönderime hazır.

Gördüğünüz üzere benim paketim hedef bilgisayara bastığım an yeşil oldu. Sağ altta simülasyon durumunu inceleyebilirsiniz. PLAY CONTROLS yazan kısımdaki forward tuşuna başarak adım adım simülasyonu takip edeceğiz.

Görüldüğü üzere paketimiz hedefe adım adım ulaşırken izleyebiliyoruz. Tekrar forward tuşuna basıyorum ve paketim alıcıya dönüyor.

Ve işlemimiz başarıyla tamamlanmış oldu.

Umarım doğru bir şekilde aktarabilmişimdir. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

--

--